Quantcast
Channel: Born in a Grass Cottage
Viewing all 195 articles
Browse latest View live

Galen vecka

$
0
0
Den snart gångna veckan har varit helt uppochner. Jag är lektionsfri på måndagar och brukar rätta/planera hemma då, men i måndags var jag på jobbet och hade en massa utvecklingssamtal med mina treor.

Natten till tisdag fick jag ett gallstensanfall som hette duga och först på onsdagskvällen kände jag mig helt okej igen. Då hade istället Victor nästan 40 graders feber... Med gjutning på gång på jobbet hade Jonas svårt att vara hemma, så det var bara för mig att fortsätta hemmavid resten av veckan.

Jag har dock varit ute och luftat mig lite... :) I torsdags kväll var jag och mina elever på Stadsteatern och såg Kung Lear med Sven Wollter i huvudrollen. Det lär ska vara hans avskedsföreställning. Och vilket avsked!!! Pjäsen varade i drygt tre timmar, men det kändes som hälften. Den var galet bra, med betoning på galet. Jag skrattade, förfasade, äcklades och rördes om vartannat. Att regissörens mor varit senil innan hon dog i somras (som stod i pjäsens program) syns, tycker jag. Både farmor och mormor var/är dementa och Sven Wollters Lear ger mig mer känslan av demens än galenskap. Grundsceneriet är också ett sjukhus...


"Ska faaan bli gammal!" kände jag under delar av pjäsen. Ligga till last, ses som tokig, vara i vägen, inte känna sig själv eller sin omgivning längre...

Och så vänder det med narren, Edgar och hertigen av Kent, som bitvis är så roliga att hela salongen skrattar högt! Så i slutändan går man från teatern lite rikare och faktiskt gladare. Inte ofta det händer efter att ha sett en tragedi där i princip alla dör. :) Gå och se om ni har möjlighet!


Bilderna är tagna av Petra Hellberg och finns påStadsteaterns hemsida. 


För övrigt hade jag hoppats på Loppi Event Christmas idag, men det får jag klara mig utan. :(

Däremot tänkte jag avsluta veckan som planerat. Lunch hos och kalasfirande för svärmor först och sedan middag och konsert med Melissa Horn på Cirkus. Så imorgon måste alla vara friska, okej?! 

Tystnad

$
0
0
Nu har jag varit nästan helt tyst i fyra dygn. En förkylning satte sig på stämbanden och så jobbade jag en dag för mycket, så i torsdags kväll försvann rösten.

Alla som någon gång träffat mig vet att jag sällan är tyst längre stunder. Jag pladdrar på om ditt och datt, pratar till och med högt för mig själv, sjunger gärna i bilen och är himla bra på att berätta långa och detaljerade historier i och utanför klassrummet. Pratar högt. Skrattar högt. Ofta.

Att vara tyst i fyra dygn. Gör det att orden svämmar över i kroppen och pyser ut genom öronen i bästa Kalle Anka-stil? Att fantastiska formuleringar och perfekta svar-på-tal samlas på hög och bara väntar på att komma till användning? Tja, första dagen, kanske även dag två.

Men nu är jag faktiskt bara tyst. Det är som tyst i huvudet också. Inga ord. Den tänkta romanen skrivs inte dagar som denna. Det blir istället ett vakuum. Fritt från formuleringar. Till slut tar tankarna slut och det är bara intet. Tyst. Tomt. Det märkliga är att det även blir tyst runtomkring. Familjen tystnar. Viskar. Samtalar inte. Tyst liv. Liv?

Imorgon ska jag jobba. Då öppnar jag ventilen igen. Släpper in ljud. Släpper ut ljud. Ord. Tankar. Liv. Det borde gå fort att återgå till pratet, snacket, pladdret och så är dessa dagar glömda. Dessa tysta.

Det är svårt. Svårt att inte ha någon röst. Att inte kunna göra sig hörd. Att inte kunna delta.

Fyra dagar. Är inget jämfört med en livstid. Utan en röst i livet.

Chokladkolakaka

$
0
0
Idag fyller min moster 65. Det firar vi i all enkelhet här på "fel" kust med en lättbakad och smakrik chokladkolakaka. Grattis, kära moster! Kram får du nästa gång vi är på samma plats. :)

Chokladkolakaka

125 g smör
1,5 dl socker (jag använde rårörsocker)
2 ägg
1,5 dl ljus sirap
3 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
en nypa salt
0,5 tsk bakpulver

Topping

200 g philadelphiaost
2 dl florsocker
100 g mjölkchoklad

Smält smöret och rör ner socker, ägg och sirap. Rör sedan ner de torra ingredienserna. Smörj och mjöla en springform, ca 24 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen, 200 grader, i ca 20 minuter. (Håll koll på tiden, så att kakan inte blir för torr.)

Blanda färskost och florsocker till en slät frosting. Hacka chokladen. Bred frostingen över kakan i valfritt "mönster" och fördela chokladhacket ovanpå.


Grundreceptet till själva kakan är hämtat ur tidningen "Hembakat" (nr 6 2013), men jag har ändrat det lite och toppingen är egenkomponerad.

Sena lussebullar

$
0
0
Lussebullar...

...kommer jag inte helt överens med. Jag älskar saffranssmaken och doften av nybakta lussebullar. Just färska kan jag äta flera stycken, men sen är det bra. De blir stenhårda så fort de har svalnat - smuliga, torra, blä.

Jag har testat otaliga recept och ja, jag har använt kesella, men ingen ingrediens har varit "mirakelmedlet" för den evigt mjuka lussebullen.

Fram tills NU. Dessa bullar var smarriga nybakta, mjuka dagen efter (utan microns hjälp) och är riktigt goda upptinade (i micron), till och med goda dagen efter upptiningen. :) Vilken är då den fantastiska ingrediensen?

Ingen. Det är inget konstigt i degen alls. Det handlar bara om HUR du bakar. Det handlar framför allt om temperatur på ingredienserna och tiden för jäsning. I boken "Sju sorters julkakor" (Cecilia Vikbladh, 2010) hittade jag receptet och hon har skrivit "Saftigare och luftigare lussebullar är svåra att hitta." och det kan jag absolut skriva under på!! Nu har jag hittat det där receptet som jag kommer ha använt när barnbarnen kommer och lussefikar... :)


Ta fram alla ingredienser i tid, så att de är rumstempererade - gäller även mjölken.

Lussebullar (60 st)

Deg 1

5 dl mjölk
75 g jäst
1 dl socker
12 dl vetemjöl
2 pkt saffran (1 g)

Rör ut jästen i mjölken och blanda ner övriga ingredienser. Arbeta degen i maskin på ganska långsam hastighet i minst 5 minuter (eller minst 15 min för hand). Låt jäsa under bakduk i nästan 1,5 timme.

Deg 2

4 dl mjölk
2 dl socker
300 g rumsvarmt smör i bitar
6 äggulor
en nypa salt
ca 2 l vetemjöl

russin och ägg till pensling

Häll mjölk, socker, smör, äggulor, salt och 1,5 l av mjölet i bunken med den första degen. Arbeta samman till en deg i minst 10 minuter på låg medelhastighet. Tillsätt mer av mjölet under tiden, men spar ett par dl till utbaket. Låt degen jäsa ytterligare drygt 1,5 timme.

Häll ut degen på lätt mjölat bakbord och forma lussebullar. (Arbeta inte in för mycket mjöl i bullarna, det gör inget om det blir lite kletigt medan du bakar ut dem.) Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader och lägg russinen i lite blöt, så bränns de inte i i ugnen sedan. 

Dekorera med russin, pensla med uppvispat ägg och grädda i undre halvan av ugnen 8-12 minuter, tills de har fått fin färg. 

Låt svalna på galler under bakduk. Frys dem så fort de svalnat om du inte tänker äta alla 60 på en gång. ;) 

Vaniljkola

$
0
0
Sedan många år tillbaka brukar jag packa ner mina formar och prylar och bege mig till svärmor för en dags gemensam julgodistillverkning. Favoritrecepten är gjorda av härliga Johanna Westman, som jag haft glädjen att besöka föreläsningar med och träffa några gånger. Hon är lika go som sina recept! :)

Denna vaniljkola brukar vi inte göra varje år - vi har nog bara gjort den ett par gånger - men i år blev den riktigt bra. Lagom seg och fylld till bredden av härlig vanilj. Äkta vanilj. En hel stång. (Prickarna syns om man klickar på bilden och förstorar den.)


Jag förvarar alltid mina vaniljstänger i en glasburk med någon centimeter vit okryddad sprit i botten. Då håller sig stängerna mjuka och smakrika och är lätta att arbeta med. Stängerna tar inte smak av spriten, men vill man går det förstås att skölja av stången lite snabbt innan användning.

Vaniljkola

Till en form 20x20 cm behöver du:

2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl socker
100 gram smör
1 vaniljstång

Täck formen med bakplåtspapper, även kanterna. (Smöra gärna formen lite lätt, så håller pappret sig på plats.)

Blanda allt utom vaniljstången i en tjockbottnad kastrull. Skär vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner både frön och stången. Låt blandningen koka upp och sjud sedan på svag värme tills termometern visar 120 grader (upp till 122 brukar gå bra - beror på hur seg/hård man gillar sin kola).

Häll kolasmeten i formen, låt den svalna i rumstemperatur innan du ställer den i kylskåpet för att stelna, gärna över natt.

Lyft över pappret på en skärbräda, skär kolan i lagom bitar, slå in dem i något fint papper - folie eller bakplåtspapper. Förvaras svalt.


När jag skar kolan var det ganska varmt i köket och den ville bara klibba ihop innan jag hann slå in bitarna i papper, så jag skar en "längd" i taget, lyfte över den på en skärbräda och ställde in formen i kylskåpet igen medan jag slog in bitarna. Sedan fram med formen och samma procedur igen. Då blev det lätt att skära och få till fina bitar.

Mjuk pepparkaka

$
0
0
Denna mjuka pepparkaka är lika god att äta nybakad som bortglömd...om den överlever den ljumma fasen. :) I skrivande stund står en ny i ugnen och den ska jag inte ens tjuvsmaka på ikväll; den är en julaftonsbeställning. 


Mjuk pepparkaka

100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1,5 dl gräddfil
ca 1,5 tsk nejlikor (stötta till fint pulver)
ca 1,5 tsk ingefära
drygt 2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Börja med att smälta smöret, så hinner det svalna under tiden du vispar ägg och socker poröst. Blanda ner övriga ingredienser (inklusive smöret) och häll smeten i en smord och bröad form (ca 1,5 l). Grädda i nedre delen av ugnen, i 175 grader, i ca 45 minuter. 


Lakritschokladkola

$
0
0
Ytterligare en Johanna Westman-favorit är denna ljuva lakritschokladkola, av min man och syster utnämnd som världens bästa, omtyckt även av en lakritsogillare som undertecknad. Vacker är den också. I originalreceptet doppas den i choklad, men det klarar den sig alldeles utmärkt utan. 


Du hinner fortfarande göra den för att ge bort, bjuda på eller frossa i själv under julen, men den passar förstås lika bra närhelst andan faller på.


Lakritschokladkola

3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dryg msk kakao
75 gram turkisk peppar (hårda lakritskarameller)
2 tsk smör

Klä en form, max 20x20 cm, med bakplåtspapper. (Som jag skrivit tidigare: smöra formen lite lätt, så sitter pappret på plats.)

Krossa karamellerna i en mortel. Blanda alla ingredienser utom smöret i en vid gryta. Låt koka upp under omrörning. Koka sedan kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 120-122 grader. (Det tar ungefär 15 minuter.) 

Ta grytan av värmen, rör ner smöret och häll smeten i formen. Låt kolan svalna lite innan du ställer den kallt för att stelna. 


Skär kolan i lagom stora bitar och vira in dem i bakplåtspapper eller folie, så att de inte fastnar i varann. Bästa sättet att skära dem är det samma som jag beskrivit sist i inlägget om vaniljkola. Då får man vackra, blanka bitar. Förvaras svalt. Bjudes frikostigt. Eller ätes frikostigt i avskildhet. ;)

När tiden stått still...

$
0
0
...är det svårt att bara starta upp igen, som om ingenting har hänt. 

Ingenting har hänt, för övrigt. Det finns ingen tragisk historia bakom denna rekordlånga bloggtystnad. Bara en trött nästan trettioåttaårig kvinna, som ibland får slut på ord och alltid har sju saker att göra, som är färdig med fasader och tomma leenden. Jag vill gärna skriva, men det blir liksom inte av. Det kommer inga löften om att nu, nu, nu minsann, ska här skrivas eller att det åtminstone kommer ett inlägg i veckan. Vi får se vad det blir. Om det blir. Det som blir. 

Detta mitt första inlägg 2014 får bli rakt uppochner Jennie. Utan fasader - här är jag nu:

- jobbtung. Jag skulle så gärna vilja undervisa, bara undervisa, och inom min arbetstid kunna förbereda och efterarbeta alla lektioner så som eleverna förtjänar. Om jag ska göra mitt allra bästa i alla mina arbetsuppgifter behöver jag en 60-timmarsvecka istället för 46-timmars. Inte för att jag är långsam eller slö utan för att tiden helt enkelt inte räcker till, oavsett hur effektiv man är. 

- köksglad. För en vecka sedan skrev vi under köpekontraktet för vårt nya kök. Om en vecka går det i produktion och om nån månad kommer det till oss. Det känns som en riktigt milstolpe i vårt mångåriga husbygge. 

- mammig. Lillebror vill helst mamma. Vill helst somna på armen. Vill helst vakna bredvid mamma. Vill helst vara väldigt nära. Han får det. Även om jag sover bäst med eget utrymme. 

- längtansfull. Vi har en resa att se fram emot och den närmar sig snabbare än vi förstår. Nästa vecka ska hela familjen fixa pass, sedan är vi nästan redo.

- trött. Sådär allmänt energitom utan någon egentlig anledning. Behöver fylla på. 

- ännu mer längtansfull. Imorgon en dag med nära vänner, på tisdag en kväll med käraste syster, nästa helg tid med mor och far. Tanka tanka tanka. 

- men inte missnöjd. Finns så mycket vackert och varmt och kärleksfullt, roligt och spännande och glädjerikt häromkring. Nära. Jag försöker stanna upp och ta in det och vara i det. Det är väl därför jag inte skrivit här. Livet kommer emellan. 

Slutet på en fönstersaga

$
0
0
Jag har tidigare visat vad som växt fram utanför mitt köksfönster. Om några veckor levereras vårt kök, så nu är det intensivt arbete med att färdigställa det som behövs innan dess. I helgen tog jag nedanstående två bilder ur mitt lilla fönster.



De allra sista fönsterbilderna... Nu sitter där en plyfaskiva och nästa gång det kommer in ljus den vägen är när det nya köket är klart (på andra sidan) och det gamla köket är utrivet och det är dags att ta upp ett nytt dörrhål ungefär där fönstret har varit. Åh, som jag längtar dit! :)



Just nu har vi nog världens knäppaste kök. Ena fönstret är igensatt med en plyfa och det andra fönstret är ett ruggligt badrumsfönster. Fantastisk utsikt, med andra ord. ;) Det ska ju bli badrum i en del av detta utrymme så småningom. Dusch i hörnet vid högskåpet och kylen, handfat på väggen där kökssoffan står... Det kommer att bli så bra, även om det är lite svårt att se det framför sig just nu.


Chokladmuffins med och utan lakrits

$
0
0

I vårt hus är vi tudelade när det gäller lakrits. Jonas och Hugo älskar det - Victor och jag är betydligt mer skeptiska. Det betyder dock inte att lakrits utesluts ur alla bakverk. Nej då, här försöker vi glädja alla! Denna gång i form av en kladdig chokladmuffins med eller utan lakritsbitar.


Chokladlakritsmuffins - ca 12 st

200 gram smör
200 gram mörk choklad (jag använder Marabou's vanliga mörka, inte 70%)
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl mjöl
lakritskola efter tycke och smak (t.ex. Kick)

Smält smöret i en kastrull och bryt i chokladen. Ta av kastrullen från värmen och rör tills chokladen har smält. Vispa ihop ägg och socker lätt och blanda ner chokladsmöret. Tillsätt mjölet och rör precis lagom mycket för att smeten ska "gå ihop". Fyll muffinsformar till 2/3 med smet. Klipp/Skär lakritskolan i små bitar och blanda ner 3-5 bitar vardera i några muffins och hoppa över några. Vill du ha lakrits i alla kan du förstås blanda ner småbitarna direkt i bunken.

Grädda mitt i ugnen, 200 grader, i 7-10 minuter. Muffinsen ska helst vara ganska kladdiga inuti. Om man har tålamod att vänta tills de har svalnat eller kallnat helt kommer kladdigheten att komma till sin rätt. Om man saknar tålamod går det bra att äta muffinsen med sked. ;)



Köksgolv

$
0
0
 köksgolv

Sedan det lillaköksfönstret bommades igen har det hänt en hel del på andra sidan. Den gamla ytterfasaden har nu fått ett lager gips och helt plötsligt är det lätt att se hur det kommer att bli när vi öppnar upp mellan det gamla och det nya. Här ovan syns fönsterramen till mitt gamla fotofönster. Där ska det bli en öppning mellan hall och kök. Den lilla väggen mitt i bild är nybyggd. Precis bakom den kommer kyl och frys att stå.

 köksgolv

Här ovan kan man också ana den öppning som kommer att bli mellan nuvarande vardagsrum och blivande matplats. Det stora fönstret in till vardagsrummet är nu nästan det enda som återstår av gamla ytterfasaden. :) (Och ja, vi har antennen inne... Ska monteras ute alldeles snart. Tror jag.)

Denna vecka har vi också blivit med golv! I måndags åkte vi till Kakelspecialisten och efter kanske tio minuter hittade vi en platta som vi fastnade för båda två. Micron 30DG heter plattan och den är 30x30cm.

 köksgolv

Den har en lätt randig struktur med inslag av både ljusare och mörkare grå, vilket kommer att passa perfekt ihop med vårt kök hoppas vi. :) Den kommer även att kombineras med enstavig ekparkett som kommer att ligga vid matplatsen och fortsätta in i vardagsrummet. Det blir så himla bra!

 köksgolv

Idag kör vi så med barnarbete. Hugo hjälper Jonas att foga, som uppvärmning inför årets största hockeyeftermiddag. Först OS-final, sedan dubbla matcher för Hugo. Heja heja! (Fogen vi har valt är för övrigt Sopro Brillant betonggrå nr 14.)

Fönsterbänkar och tapeter

$
0
0
Vi har varit och tittat på fönsterbänkar och tapeter denna vecka.

Det blir mycket bänkyta i det nya köket och natursten var egentligen vårt förstahandsval. Kostnaden för natursten passade dock inte vår plånbok, så vi har valt en mörkgrå (nästan svart) laminatskiva med struktur i. Nu har vi kikat på passande fönsterbänkar och de får bli i natursten. :) Det fanns mycket att välja mellan hos Södermalms Sten, men det var ganska lätt att hitta rätt. Tror jag. Vi lutar åt svart granit - Nero Assoluto:


Denna mörka sten skulle passa ihop med den mörka köksbänken. Även i källaren blir det stenbänk på ett par ställen. Vi har en halvhög vägg som avskiljer groventrén och tvättstugan och där ska det ligga en stenskiva tänkte vi. Antingen blir även den i svart granit eller så väljer vi en ljusare granit med mer liv i, som tar upp färgen i det ljusare stengolvet där. Då blir det kanske Nero Afrika:


Vi var även hos Målarmästarn i Enskede och kikade på tapeter. Det är en betydligt bökigare djungel! Köket är ju grått - luckorna ljusare och bänken mörk, golvet ännu ljusare, kaklet vitt. Tapet är aktuellt på två korta väggar - den ena med ett stort fönster och den andra med en altandörr - inte så himla mycket väggyta alltså. Det är väggarna i matbordsdelen av utbyggnaden. Frågan är då om man ska gå på enkelt och neutralt eller färgstarkt och stormönstrat...typ. :) Min första tanke var att VÅGA! Våga färg och mönster.

Och i huvudet har jag tänkt grönt.

Det hade inte Jonas.

Mönster och färg var inga problem för honom heller. Men det gäller ju att hitta RÄTT typ av mönster och rätt färg. Det är skitsvårt, rent ut sagt! Efter ett första tapetförsök för nån vecka sedan, gjorde vi ett nytt igår. Och nu har jag tänkt om lite. Gärna mönster, men neutrala färger. Det blir då lättare att kombinera med det gråa köket och lättare att byta accentfärg.

Vi hittade en tapet från Midbec, som vi gillade båda två. Givetvis finns den med både ljus eller mörk grundfärg, så vi har fortfarande en del att fundera över. Den heter Midbec Green-Park Mastic (med mörk grund) och Green-Park White. Träden har ett lätt metallicskimmer som ger tapeten ett härligt djup. Den är på samma gång diskret och iögonfallande - om det nu går... :) Men som sagt, ljus eller mörk grund? Förslag, någon?


Bilderna från www.midbec.se

Puts väck

$
0
0
Med början i somras/höstas genomgår källaren sin riktiga omvandling. Till en början ett praktfullt slitgöra med att få bort allt organiskt och gammalt/poröst material från väggar och golv...

Den del av källaren vi har börjat med är två inredda rum (som ska bli pojkarnas rum) och det före detta garaget (som blir lekrum/allrum/hängrum/spelrum/tv-rum/mysrum).

Rum nummer ett / Victors rum


 Så här såg det första rummet ut när vi tömt ut alla prylar. Detta rum heter hädanefter Victors rum. På väggen syns elkablar som går i kulvert till garaget och som förstås inte ska hänga sådär när allt är klart. :)


 Dörren rakt fram leder till det andra rummet, som ska bli Hugos rum, men denna dörr ska bort, så att man inte behöver gå genom den enes rum för att komma till den andres. Den öppna dörren till höger är ut i hallen och har trappen upp precis till höger om sig.


Väggarna i Victors rum var klädda med masonit. Här hjälps hela familjen åt att få bort det.


Under masoniten väntade ett fuktigt lager med puts. Tack för det! Men väggarna bjöd på en överraskning! Två av väggarna var fullklottrade med allehanda citat och roliga kommentarer och fina teckningar, som svärmor, hennes kusin och deras vänner åstadkommit någon gång i ungdomen. :) Det är sånt där man bara fantiserar om att hitta när man håller på i ett gammalt hus. Nostalgi för svärmor gissar jag! Svärfar var här med kameran och förevigade allt innan putsen försvann. 



Med all puts borta, undertaket nere och elen och skyddskoppar till spotlights på plats ser Victors rum ut så här istället. Och nedan är dörrarna igen - rakt fram den till Hugos rum och till höger den ut till hallen.

Rum nummer två / Hugos rum

Det andra rummet har jag inget bra kort på från innan demoleringen. Jo, demolering var precis vad som pågick där... Jonas skulle öppna upp ett dörrhål i väggen mellan detta rum och gamla garaget, så att man (som sagt) ska slippa gå igenom den enes rum för att komma till den andres. När han bilat upp ett hål i väggen upptäckte han att resten av väggen stod lite löst, liksom...


Resultatet blev att Jonas rev hela väggen och reglade upp en ny. Dörren till vänster leder in till Victors rum. Det är denna dörr som ska muras igen. Nedan syns delar av den nya väggen från gamla garaget sett.


Och nedan är den nya väggen på plats och dörren mellan Victors och Hugos rum är borta och dörröppningen ska muras igen. 



Hugo jobbar i sitt rum. Djupa ojämnheter i väggen muras igen inför putsningen av väggarna. Det är förstås extra roligt att få jobba i det som ska bli ens eget rum när det är klart. :) En hockeyspelare vill han ha på väggen sedan, har han sagt. Vi får väl se...


Inifrån Hugos rum ser man rakt igenom hela huset - via gamla garaget och bort till dörröppningen till blivande badrummet i husets utbyggnad.



Rum nummer tre / Var dags rum

Det finns nog någon bild på garaget sedan tidigare, men så här såg det ut när stora delar av putsen redan var nere. Den lilla ljusblåa väggsnutten rakt fram - där skulle hålet in till Hugos rum bli. Som ni redan vet försvann ju den kortväggen helt och hållet och är nu ersatt med en uppreglad vägg istället. Plyfaskivan täcker för ett stort hål i ytterväggen. Där fanns ett fönster - ganska pluttigt - och där finns nu ett fönster - ganska stort. Dörröppningen till vänster leder ut i hallen. 


Murstocken syns på vänster sida. Där ska en kamin stå så småningom.


Åt andra hållet i färdriktningen ser man ut mot utbyggnaden och blivande badrummet.


Även golvet i detta rum har blivit nytt. Eftersom det är ett gammalt garage, så fanns det en golvbrunn och då även lut på golvet. Så ojämnheterna fylls ut och sedan flyts en helt ny golvyta i hela rummet. Nedan syns delar av förarbetet. 


När sedan undertaket rivits ner och all el dragits är det dags att mura igen de "spår" som elen dragits i. Hugo och Jonas hjälps åt. 


Och i och med det är inte bara putsen väck, utan allt är även förberett för ny puts. Men det är en helt annan historia. ;) 


Kloke Hugo

$
0
0
Idag är jag hemma med en febrig och hängig Hugo och vi har precis tittat på en Pirates of the Caribbean-film. Nu kan jag snart hela dialogen utantill, jag som fortfarande får översätta åt honom, då han inte hinner att läsa texten.

Det är på ett sätt ganska mysigt att få en heldag med Hugo (men vill förstås hellre ha honom frisk). När vi satt och pratade vid matbordet kom helt plötsligt några av de klokaste orden jag hört på mycket länge.

"Det finns många alternativ här i världen, men inte så många chanser. 
Man har ju bara en chans att leva." 


Kloka, kloka barn! Mammahjärtat svämmar över av din klokskap! 

Kök på väg!

$
0
0
Imorgon levereras vårt kök från Puustelli. Äntligen!!! :D


Ungefär så här kommer det att se ut, fast med grå sockel och gråa täcksidor och klinkergolv. Jag lär återkomma till detta en och annan gång... :)


...och så börjar vi fundera på vad vi ska tillaga första gången vi lagar mat i detta alldeles nya rum... 

Köksmontering

$
0
0
I tisdags levererades vårt kök - halva utbyggnaden var knôkfull av skåpsstommar, vitvaror, lådfronter, bänkskivor och annat. 

Nu ser det ut så här: 



 Så för första gången har jag nu stått vid diskbänken och tittat ut på ungarna som lekte vid gungställningen. Åh, det blir så himla bra!! Förhoppningsvis är alla stommar och lådfronter på plats innan helgen är slut. Tänk vad det ska bakas bullar och kavlas pepparkaksdeg på den stora bänken närmast kameran... Skulle vilja vifta med trollspöet och få det färdigt nu på stört! :)




Inbyggd hylla

$
0
0
 I källaren har vi gjort en inbyggd hylla där som garageporten var en gång i tiden. För att få ordning på väggen var vi tvungna att bygga den väldigt tjock och för att utnyttja dödutrymmet spontanbyggde vi en hylla.


Länge har det bara varit ett "hål" i väggen, men nu är hyllan helt klar! Samtidigt som vi målade väggarna i kulören "Stockholmsvit" (S0502Y) sågade Jonas till hyllplan i ask, som han oljade in.


Hyllan är så djup, så om vi vill får det plats dubbla rader med DVD-filmer. Drygt 400 ryms då!  Det bör väl räcka. :) 


Kanske kan nedersta hyllplanet bli en bra laddningsstation för diverse tekniska manicker...? Vi får väl se vad killarna bestämmer sig för. Det ska ju trots allt bli deras hängrum, det här. 

Källaren tar form

$
0
0
Jag har tidigare visat "demoleringsfasen" i källaren i inlägget Puts väck. Här kommer nu det någorlunda uppbyggda. :)

Rum nummer ett  / Victors rum


Väggarna och fönstersmygarna putsas. Detta arbete lejde vi bort. Det är alldeles för svårt att få ett riktigt bra resultat om man inte är proffs. Ytan är inte helt slät, utan "kvastad", vilket enkelt innebär att de har gått över ytan med en stor borste och skapat struktur i ytan medan putsen var blöt. 


Fönstersmygarna blir djupa och härliga - där kommer inte att behövas någon fönsterbänk.

Rum nummer två  / Hugos rum


Så här såg väggarna ut i Hugos rum precis innan putsning. Tjusigt, så! :) 


Bara fönstren kvar, sedan är hela rummet putsat. De har även lagt ett tunt lager med puts på gipsväggarna, bara för att få samma yta och struktur i hela rummet. 




Nu är det färdigputsat. Det blev med ens så ljust och fint. 


Ännu bättre blev det när vi målat väggarna vita (stockholmsvitt), satt upp undertaket, installerat spottar och fått golvet på plats. Det blir så bra! Likadant ser det ut i Victors rum, förutom golvet, som inte är på plats. 


I detta rum återstår nu den sista elen, in med element, sockla och sedan går det att flytta in! Jippi! Till en början kommer pojkarna att dela på detta rum, men bara tillfälligt, medan vi gör iordning på övervåningen.

Rum nummer tre  / Var dags rum


Den övre bilden är tagen med ryggen mot Hugos rum. Den vänstra dörren är ut till badrummet i utbyggnaden, den högra dörren är till hallen, där trappan upp finns.

Den undre bilden är tagen med ryggen mot badrumsväggen. Den vänstra dörren är till hallen, där trappan upp kan skymtas. (Precis nedanför den är dörren in till Victors rum - vägg i vägg med Hugos.) Dörren rakt fram leder in till Hugos rum.



Det stora vardagsrummet/hängrummet/mysrummet har endast ett fönster, eftersom det kommer att byggas altan utefter långsidan av huset, så eventuella andra fönster skulle byggas för...


Här finns också hyllan jag skrivit om tidigare. Det är väggen ut mot badrummet. Här fanns garageportarna en gång i tiden. :)



Även i vardagsrummet kommer det att ligga enstavig ekparkett. Vi har samma Huntonittak, samma spottar (från Hide a Lite) och samma stockholmsvita färg i alla tre rummen där nere.

Tvättstugan tar form

$
0
0
I ena halvan av källarutbyggnaden blir det groventré och tvättstuga. Även här är alla väggar putsade och målade, tak och spotlights är på plats. Istället för stockholmsvitt valde vi en svagt grå ton i väggfärgen. Den är inte direkt iögonfallande, men jag gillar färgbrytningen och ser fram emot att få övriga material och inredningen på plats.


Här är själva groventré-delen. Den halvhöga väggen fungerar som avskiljare till själva tvättstugan, men bakom den kommer en diskbänk med stor ho att dölja sig, så där kan man snabb skölja av leriga trädgårdsstövlar eller nyskördade morötter. :)



På den halvhöga väggen ska det ligga en gjuten betongskiva. Jonas formar och gjuter. Första skivan gick sönder och hade alldeles för många luftbubblor på ytan, men den andra gången gick det bättre. Skivan ska putsas lite innan den visas upp. :) 



 På väggen under fönstret på fotot nedan kommer det att bli en arbetsbänk och där kommer även tvättmaskin och torktumlare stå. Vi har bestämt oss för att ställa dem på en ställning med en låda under, så att man får upp dem en bit och får en bättre arbetsställning. Det svarta hålet i väggen nedan ska få en lucka framför sig. Där bakom finns bland annat vattenrör, som är bra att kunna hålla koll på utan att behöva riva en hel vägg. :)


Precis i högerkant på fotot syns också öppningen till nuvarande pannrummet, samma öppning som tidigare har visats i detta inlägg.


Den här veckan är det dags för klinker, så tätskikt är på plats. Vi kommer att ha samma golv i både badrum, groventré och tvättstuga. Plattorna är samma som de som ligger precis utanför källardörren, Walks Black Soft.


Källarentrén (som jag skrivit om tidigare) kommer nog att färdigställas helt denna sommar. Det ska upp "täcklister" av ek (tror jag) framför stolparna, överliggare i ek (tror jag) och sedan liggande armeringsjärn mellan stolparna, för att hindra barn (och andra) från att ramla ner och för att ge så mycket ljus som möjligt ner till källaren och för att eventuella växter ska kunna klänga lite smått på något.

Loppi Blogbag Coop Änglamark

$
0
0
 Jag har via Loppi Event fått möjligheten att testa sex produkter från Coops ekologiska märke, Änglamark. Hälften av produkterna har jag köpt redan tidigare, eftersom vi handlar en hel del på Coop och dessutom gillar att köpa ekologiskt.


Kakao - jag har köpt Änglamarks kakao förut och tycker väl att den är helt okej. När man bakar med den blir bakverken lite ljusare än vad jag kanske vill, men då är det bara att byta ut nån matsked mjöl mot mer kakao. Smaken duger, även om jag har andra favoriter (Valrhona till exempel).

Fullkornspasta - jag tror att vi har köpt denna ekologiska pasta förut också, men jag är osäker. God är den i alla fall. :)

Valnötter - ännu oprovade, men kommer att användas antingen i en rödbets- och chevresallad eller i en chokladkaka. Vi köper sällan just valnötter, så just därför är det roligt att de fanns i blogbagen.

Rostad lök - ännu oprovad, men kommer väl till pass nu när lata sommardagar med snabb grillunch väntar.

Chokladkaka med mintsmak - den här har jag ätit förut. :D Gillar chokladsmaken och tycker att det är lagom med mint.

Ketchup - roligaste produkten i hela låda, eftersom vi har en ketchupvetare i familjen. ;) Femåringen planerar att bli ketchuptillverkare när han blir stor, önskar sig ketchup i julklapp och födelsedagspresent och vill hemskt gärna besöka Felix ketchupfabrik i Fågelmara. Med andra ord är det Felix som är favoritketchupen. Heinz ketchup är väl sådär - fungerar i brist på annat, men Victor är ganska petig. Han testade Änglamarks ekologiska ketchup på en pastaskruv, men var inte särskilt imponerad. Nej, han ville hellre ha "den vanliga ketchupen". Jag tyckte däremot att den var riktigt god. Mycket mer smakrik än Felix, fylligare smak liksom, mer mot tomatpuré-hållet. När jag läste innehållsförteckningen förstod jag varför, eftersom denna ketchup består av 86% tomatpuré till skillnad från Felix 60% tomatpuré. Gilla gilla! Betyget blir alltså gott från oss vuxna, men för stark smak från barnen.

Tack, tack Loppi Event och Coop för denna fina blogbag!

Viewing all 195 articles
Browse latest View live